Hoppa till innehåll

Skulle du kunna bli gräns- eller sjöbevakare? – Sök till kursen nu

Utgivningsdatum 17.2.2023 11.55
Nyhet
Gränsbevakare.

I Finland blir man gränsbevakare endast genom att avlägga grundkursen för gränsbevakare. Den mångsidiga och utmanande utbildningen ordnas vid Gräns- och sjöbevakningsskolan i Immola i Imatra. Gränsbevakarstuderande som slutfört grundkursen med godkänt resultat och som kan utnämnas till tjänst utnämns efter grundkursen till tjänst som gränsbevakare.

Ansökningstiden till grundkursen som börjar i januari 2024 tar slut 25.4.2023. Kontrollera anvisningarna för att söka till grundkursen för gränsbevakare och fyll i ansökan i Valtiolle.fi tjänsten. Vi har uppdaterat våra urvalspoäng sedan förra året, kontrollera dessa i ansökningsguiden.

På grundkursen riktar man sig in på olika arbetsuppgifter på land, till havs och i luften

Största delen av gränsbevakarna inleder sin karriär med gränskontrolluppgifter, men i och med erfarenheten kan gränsbevakaren specialisera sig på många olika uppgifter, till exempel brottsbekämpning eller hundledarverksamhet.

Nu söker vi också studerande till Bevakningsflygdivisionen, luftfartygsmekaniker, samt till sjöbevakningssektioner, sjöbevakare/dykare. Sjöbevakare/dykare arbetar på bevakningsfartygen som matroser och man gör dykningsuppgifter vid sidan om den egna tjänsten. 

Gränshund och två gränsbevakare.

Gränsbevakare som har minst ett års arbetserfarenhet vid Gränsbevakningsväsendet, kan ansöka om att bli hundförare. 

Gräns- och Sjöbevakningsskolan Raja - uutinen