Hoppa till innehåll

Eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvän joukon rajaturvallisuusryhmiä Suomeen joulukuussa

Julkaisuajankohta 1.12.2021 13.25
Tiedote

Rajavartiolaitos ottaa vastaan eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvästä joukosta muodostettuja rajaturvallisuusryhmiä Kaakkois-Suomen rajavartiostoon 1.12.2021 – 26.1.2022.

Rajaturvallisuusryhmä koostuu Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin henkilöstöön kuuluvista ja muista jäsenvaltioista lähetetyistä rajavartijoista, jotka työskentelevät maastorajojen valvonnassa ja rajanylityspaikoilla. Pysyvän joukon henkilöstö toimii kaikissa tilanteissa Rajavartiolaitoksen johdossa ja Suomen hyväksymän operaatiosuunnitelman mukaisesti.

Suomessa toteuttavan operaation tarkoituksena on kehittää Rajavartiolaitoksen kykyä ottaa vastaan eurooppalaista tukea rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi ja johtaa Frontexin yhteisoperaatioita Suomessa. Lisäksi operaation tavoitteena on arvioida pysyvän joukon rajaturvallisuusryhmien toimintakykyä Suomen olosuhteissa. 

Nyt toteuttava pysyvän joukon isännöinti Suomessa on osa suunnitelmallista ja asteittain tapahtuvaa Rajavartiolaitoksen valmiuksien kehittämistä, ja sitä on valmisteltu yhdessä Frontexin kanssa vuodesta 2020. Toteutuksesta sovittiin Frontexin kanssa toukokuussa 2021. Suomessa toteuttava operaatio on osa laajempaa Frontexin yhteisoperaatiota Joint Operation Flexible Operational Activities Land 2021, joka on samanaikaisesti käynnissä useassa jäsenvaltiossa.

Euroopan unionissa päätettiin vuonna 2019 perustaa eurooppalaisen raja- ja merivartioston pysyvä joukko, jolla tuetaan jäsenvaltioiden ulkorajavalvontaa ja palautustoimintaa. Joukko aloitti toimintansa vuonna 2021 ja sen vahvuus kasvaa 10 000 henkilöön 2027 mennessä. Frontex koordinoi joukon toimintaa. Suomi osallistuu vuosittain pysyvän joukon toimintaan antamalla rajavartijoita Frontexin käyttöön. 

Rajavartiolaitos toteuttaa Kaakkois-Suomen rajavartiostossa tutustumispäivän tiedotusvälineille 16.12.2021. Kutsu tilaisuuteen lähetetään myöhemmin.  

Lisätietoja

Rajavartiolaitoksen esikunta, kansainvälisen yhteistyön yksikkö, ylitarkastaja Pietari Vuorensola (p. 0295 42 1136)

Kaakkois-Suomen rajavartiosto, apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkari (p. 0295 42 2002)

Mediapäivä:
Kaakkois-Suomen rajavartiosto, tiedotussihteeri Enni Matikainen (p. 0295 42 2061)

Raja - tiedote