Ändringar i inreserestriktionerna

12.2.2021 15.14
Pressmeddelande

Den 15 februari 2021 slopas restriktionerna som gäller inresa från Island. Inreserestriktionerna återinförs däremot för invånare i Rwanda i trafiken från Rwanda till Finland. Dessutom begränsas öppettiderna vid gränsövergångsställena.

Från och med måndagen den 15 februari begränsas öppettiderna vid gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Norge samt vid landgränsen mellan Finland och Sverige vid gränsövergångsställena i Karesuando, Kolari, Muonio och Pello.  

Öppettiden vid gränsövergångsställena i Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa begränsas beträffande persontrafiken från och med den 19 februari 2021. Begränsningarna av öppettiderna gäller inte godstrafik eller personer som har ett nödvändigt och brådskande behov av att överskrida gränsen utanför öppettiderna. Begränsningen av öppethållningstiderna koncentrerar i regel gränsövergångstrafiken till dagtid och kväll, då hälsovårdsmyndigheterna kan vara närvarande vid gränsövergångsställena och nå alla personer som passerar gränsen.

Besluten om öppettiderna fattas av chefen för Gränsbevakningsväsendets förvaltningsenhet efter att de regionala och lokala hälsovårdsmyndigheterna samt vid behov andra myndigheter har hörts. 
 

Raja - tiedote