Skip to Content

Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvonta on ruuhkautunut – rajanylityskyselyihin vastaaminen kestää useita päiviä

Julkaisuajankohta 8.7.2021 13.24
Tiedote

Matkustajat voivat sujuvoittaa rajatarkastuksia omalla toiminnallaan niin ennen matkalle lähtöä kuin juuri ennen rajatarkastukseen saapumista. Rajavartiolaitos kehottaa tarkistamaan ohjeet rajanylitykseen ensisijaisesti Rajavartiolaitoksen internet-sivuilta ja tarkistamaan löytyykö sieltä vastaus kysymykseen.

Liikennemäärien kasvaessa tarkastustoiminta etenkin Suomen maarajoilla voi ajoittain ruuhkautua. Matkustajat voivat sujuvoittaa merkittävästi rajalla tapahtuvia tarkastuksia varaamalla tarvittavat asiakirjat ja todistukset valmiiksi esille sekä täyttämällä terveystiedot jo ennakkoon sähköiseen Finentry-järjestelmään (Lapissa Laplandentry)  ennen rajatarkastukseen saapumista. EU-kansalaisia kehotetaan lataamaan 1.7.2021 alkaen käyttöönotettu EU:n digitaalinen koronatodistus.

Rajavartiolaitoksen rajanylitysliikennettä koskeva kansalaisneuvonta on ollut viime aikoina ruuhkautunut. Rajavartiolaitos pyrkii vastaamaan kansalaisten kyselyihin mahdollisimman nopeasti, mutta kasvaneiden kyselymäärien vuoksi vastaaminen sähköpostikysymyksiin ja puheluihin kestää tällä hetkellä useita päiviä. Rajavartiolaitos suosittaa kansalaisia tarkistamaan ajankohtaiset ohjeet rajanylitykseen sekä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Rajavartiolaitoksen nettisivuilta ennen yhteydenottoa kansalaisneuvontaan.

Maahan saapuvia henkilöitä koskevista terveysturvallisuustoimista ja Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL). 

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajatarkastuksen sujuvoittamiseksi:

Ennen matkalle lähtöä:

 • Tarkista ennen matkalle lähtöä täyttääkö Suomeen matkustamisesi voimassa olevat määräykset ja matkustusrajoitukset. Ajantasaiset ohjeet löytyvät Rajavartiolaitoksen internet-sivuilta. Sivulta löydät myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.
 • Tarkista käyttämäsi rajanylityspaikan aukioloajat, mikäli matkustat maarajan kautta. Rajanylittäminen on lähtökohtaisesti sallittua vain aukioloaikoina. Suomen rajanylityspaikkojen aukioloajat löytyvät Rajavartiolaitoksen internet-sivuilta. Kohdemaan rajanylityspaikkojen aukioloajoista tiedottavat kohdemaan viranomaiset.

Ennen rajatarkastukseen saapumista:

 • Jos olet EU-kansalainen, lataa matkapuhelimeesi valmiiksi digitaalinen koronatodistus. Varaa myös paperinen versio varmuuden vuoksi mukaasi.
 • Ota matkustusasiakirjat ja muut asiakirjat valmiiksi helposti saataville.
 • Täytä terveystarkastuksessa tarvittavat tiedot sähköiseen Finentry-järjestelmään. Lapin sairaanhoitopiirin alueella vastaava järjestelmä on Laplandentry. Kaikkien matkaseurueen jäsenten tulee täyttää tietonsa. 

Rajanylityspaikalla:

 • Odota rauhassa vuoroasi ja noudata annettuja ohjeita sekä käskyjä.
 • Varmista, että olet ladannut EU:n digitaalisen koronatodistuksen ja täyttänyt terveystarkastuksen tiedot sähköiseen järjestelmään (Finentry / Laplandentry).

Lisätietoja EU:n digitaalisesta koronatodistuksesta:

 • Suomen kansalaisille: EU:n digitaalinen koronatodistus on saatavilla Omakannan kautta (pdf-tiedostona).
 • Ruotsin kansalaisille: How the Covid Certificate works - Krisinformation.se 
 • Norjan kansalaisille: About COVID-19 certificate - helsenorge.no
 • Muut EU-kansalaiset: tutustu oman maasi terveys- tai muiden viranomaisten virallisiin internet-sivuihin lisätietojen saamiseksi.
Raja - tiedote Rajavartiolaitos