Hyppää sisältöön

Srilankalaisten laiton matka paljastui Vaalimaalla

21.10.2021 13.50
Tiedote

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee kahta Sri Lankan kansalaista väärennyksestä. Molemmat epäillyt esittivät toisille henkilöille kuuluvat asiakirjat, joissa molemmissa oli lisäksi väärä Schengen-maastalähtöleima.

Rikosepäily paljastui Vaalimaan rajanylityspaikalla lauantaina 25.9.2021, kun kaksi srilan-kalaista henkilöä saapui Venäjältä Suomeen linja-auton kyydissä. Srilankalaiset nainen ja mies esittivät maahantulotarkastuksessa Schengen-alueelle oikeuttavina matkustusasia-kirjoina Sri Lankan passit ja Kreikan oleskeluluvat.

Maahantulotarkastuksen yhteydessä rajatarkastajat havaitsivat, etteivät passeissa olevat Kreikan Ateenan Schengen-maastalähtöleimat vastaa aitoa leimaa. Sen lisäksi voitiin epäillä, että matkustusasiakirjat esittäneet srilankalaiset eivät ole henkilöitä, joille asiakir-jat on todellisuudessa myönnetty. Srilankalaiset otettiin kiinni väärennyksestä epäiltyinä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön suorittamassa esitutkinnassa kävi ilmi, että matkustusasiakirjoihin oli luotu väärillä Ateenan maastalähtöleimoilla harhaut-tava kuva siitä, että Kreikasta olisi lennetty Sri Lankaan elokuun alussa. Srilankalaiset oli-vat saaneet asiakirjat käytettäväksi laitonta matkaa varten Sri Lankassa rahallista korvaus-ta vastaan. Srilankalaiset olivat saapuneet Venäjälle Moskovaan syyskuun puolivälissä ja pyrkineet jatkamaan matkaansa Moskovasta lentäen Wieniin. Lentomatka oli kuitenkin estetty. Lisäksi esitutkinnassa selvisi, että Sri Lankan passeihin oli hankittu aidot Venäjän turistiviisumit henkilöiden omilla valokuvilla.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön esitutkinnan aikana srilankalaiset myönsivät käyttäneensä toisille henkilöille kuuluvia matkustusasiakirjoja. Henkilöt olivat vangittuina esitutkinnan aikana ja hakivat myöhemmin turvapaikkaa Suomesta.