Hyppää sisältöön

SLMV viikko 39: Rajatarkastusmäärät kasvavat – Merialueen tehtäviä selvästi aiempaa vähemmän

4.10.2021 16.29
Tiedote

Valtioneuvoston päätösten mukaisesti Suomenlahden merivartiosto jatkaa useiden maiden osalta rajanylitysliikenteen rajoittamista ulkorajoilla 10.10. asti. Merivartiosto on edelleen läsnä myös sisärajoilla antaen virka-apua terveysviranomaisille, valvomalla terveystarkastus-pisteillä yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä käynnistäen tarvittavat jatkotoimenpiteet, mikäli Suomeen saapuvat matkustajat pyrkivät kieltäytymään pakollisista terveystarkastuk-sista.

Rajanylityspaikoilla ollaan näkyvästi läsnä

Ulkorajaliikenteen matkustajamäärät kasvoivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Viikolla 39 Suomenlahden merivartiosto teki Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteen rajatarkastuksia yhteensä 21 106 matkustajalle (viikko 38: 18 729). 

Viikolla 39 merivartiosto käännytti sisärajaliikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamassa yhteensä 8 henkilöä (viikko 38: 5). Pääsyn epäämisiä oli yhteensä 4 (viikko 38: 3). Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan yhteensä 16 kappaletta (viikko 38: 9). 

Helsingin satamassa suoritettiin 45 tieliikennesäädöksiin perustuvaa tarkastusta.

Helsingin satamaan odotetaan saapuvan alkavalla viikolla kaksi risteilyalusta, jotka päättävät risteilykauden 2021.

Rikostorjunta on osa rajaturvallisuutta

Viikolla 39 Suomenlahden merivartiostossa kirjattiin 27 uutta esitutkintaa (viikko 38: 14). Rikosnimikkeinä olivat mm. törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, laittoman maahantulon järjestäminen, valtionrajarikos, väärennys, väärennysaineiston hallussapito sekä rekisterimerkintä-rikos.

Merialueen tehtäviä edellisviikkoa vähemmän

Merellä viikko 39 oli tehtävämäärältään melkein edellisviikon kaltainen. Suomenlahden merivartiostolla oli yhteensä 13 merellistä tehtävää (viikko 38: 15). Viikon aikana ei ollut vakavia meripelastustehtäviä. Merkittävimmät olivat kaksi kiville ajoa, joissa ei ollut henkilövahinkoja ja kalustokin selvisi vähin vaurioin. Sunnuntain tuulisessa kelissä purjeveneestä katkesi masto, mutta siitäkin selvittiin säikähdyksellä. Helsingissä Mustikkamaalla Suomenlahden merivartiosto selvitti vesiliikennejuopumusepäilyä yhdessä poliisin kanssa. Vesiliikenne on painottunut alkuilloille ja viikonlopuille, jolloin se on ajoittain hyvin vilkasta. Nopeasti pimenevät illat ja kylmentynyt merivesi lisäävät huviveneilyn riskejä. Merivartiosto muistuttaa varautumisen merkityksestä merimatkaa suunniteltaessa.

Muita tapahtumia

Vartiolaiva Turvalla järjestettiin sukellusleiri, jonka teemana oli märkäkellokoulutus. 
Tavoitteena on kouluttaa Turvan sukeltajista kouluttajia märkäkellojärjestelmään. 
Vartiolaiva Turvaa valmistellaan teknisesti ja sen miehistöä koulutetaan sukeltamaan aluksen ollessa DP-pidossa, joka mahdollistaa sukeltamisen ilman aluksen ankkuroimista.

Suomenlahden merivartiosto suoritti viikon 39 aikana Kymenlaakson rannikkoalueella tehostettua metsästyksen ja kalastuksen valvontaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Valvonnassa tarkastettiin 116 pyydystä tai vapaa-ajan kalastajaa. Seuraamuksia tai jatkotoimenpiteitä tarkastuksista kertyi yhteensä 15 kappaletta. Kaikki havaitut rikkeet olivat kuitenkin pieniä. Puutteita havaittiin mm. pyydysmerkinnöissä.

Raja - tiedote