Hyppää sisältöön

Sisärajavalvonta Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajoilla päättyy 26.7.2021 klo 00:00

Julkaisuajankohta 22.7.2021 11.11
Tiedote

Valtioneuvoston 8.7.2021 päätöksen mukaisesti sisärajavalvontaa jatketaan 25.7. klo 24.00 asti. Tämän jälkeen sisärajavalvonta ja siihen liittyvät rajatarkastukset päättyvät.

- Sunnuntain vaihtuessa maanantaiksi rajavartijat siis lopettavat sisärajavalvonnan, ja valvontaan liittyneitä järjestelyjä puretaan. Johtovastuu toimista rajoilla siirtyy terveysviranomaisille, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Janne Kurvinen toteaa.

Rajavartijoita voi kuitenkin näkyä edelleen pohjoisilla sisärajoilla virkatehtävissä myös sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen. Kyse ei ole kuitenkaan enää sisärajavalvonnasta eikä rajatarkastuksista, vaan terveysviranomaisten toiminnan tukemista.

- Lapin rajavartiosto on valmis antamaan tarvittaessa virka-apua tukemaan terveysviranomaisten terveysturvallistoimenpiteitä. Tuolloin rajavartijat ovat suorittamassa terveysviranomaisen tehtäviä heiltä tulleen virka-apupyynnön perusteella, ja siten kuin Rajavartiolaitos voi virka-apua lainsäädännön puitteissa antaa, Kurvinen sanoo.

Terveysturvallisuus rajoilla toteutetaan jatkossa valtioneuvoston 6.7. tekemällä päätöksellä asetuksesta ja mallista, jolla jatkossa ehkäistään Suomeen ulkomailta saapuvien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen.

Sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisiltä rajoilla ei ole enää nimettyjä rajanylityspaikkoja, joiden kautta rajat tulisi ylittää. Sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen edellä mainitut rajat voi ylittää mistä tahansa, myös maastoitse. Tulee kuitenkin huomioida, että vaikka Suomi salliikin rajanylittämisen mistä tahansa, niin Ruotsi tai Norja eivät sitä välttämättä ole sallineet. Matkustajien ja vaeltajien onkin hyvä tarkastaa aina kohdemaansa voimassa olevat rajoitukset ja matkustusedellytykset.

- Pohjoisessa rajanylittäjien ja vaeltajien kannattaa jo ennakoivasti ennen matkaansa selvittää naapurimaidemme mahdolliset rajoittamistoimet ja lupamenettelyt, ja toimia niiden mukaan, Kurvinen kehottaa.


Suomen ulkorajoilla rajanylitysliikenteen rajoitukset jatkuvat valtioneuvoston päätöksen mukaisesti 22.8. saakka. Lisätietoja kannattaa lukea Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Matkustajat löytävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen koronapandemian aikana matkustamisesta osoitteesta thl.fi.
 

Raja - tiedote