Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen esitutkinta väärennettyjen koronatestitodistusten tehtailusta valmistui

23.9.2021 15.18
Tiedote

Rajavartiolaitos on viime keväästä asti tutkinut tapausta, jossa Suomessa asuvan romanialaisen miehen epäillään valmistaneen toisten henkilöiden käyttöön väärennettyjä koronatestitodistuksia. Todistuksia oli esitetty Helsingin satamassa maahantulon yhteydessä ja niiden avulla oli pyritty välttämään rajanylityspaikalla järjestetyt terveystarkastukset.

Laivayhtiön ilmoitus herätti viranomaisten epäilykset

Tutkinta käynnistyi, kun Tallinnan ja Helsingin välillä liikennöivän laivayhtiön edustaja ilmoitti epäilyksistään, että seitsenhenkinen romanialaisryhmä oli mahdollisesti matkustamassa Suomeen väärennettyjen koronatestitulosten turvin. Viranomaiset olivat ryhmää vastassa Helsingin satamassa. Henkilöt esittivät puhelimistaan sähköisessä muodossa olevat väärennetyt koronatestitodistukset. He olivat lähettäneet henkilötietonsa WhatsApp -viestinä suomalaiseen puhelinnumeroon, josta väärennetty negatiivinen testitulos oli toimitettu vastauksena.

Useita kymmeniä väärennöksiä - Ainakin yhdellä henkilöllä koronatartunta

Pääepäiltynä olevan romanialaismiehen epäillään valmistaneen useita kymmeniä vääriä koronatestitodistuksia toisten henkilöiden käyttöön esitettäväksi maahan saapumisen yhteydessä. Ainakin yhdessä tapauksessa väärennetyn testituloksen esittäneellä henkilöllä oli todettu koronatartunta ja hänet määrättiin maahan saapumisen yhteydessä eristykseen. Henkilö oli kuitenkin tiedon saatuaan lähtenyt taas matkustamaan, jonka vuoksi häntä epäillään väärennyksen lisäksi myös terveydensuojelurikkomuksesta.

Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan

Testitodistusten tehtailusta epäiltyä miestä epäillään törkeästä väärennyksestä. Väärennettyjä testitodistuksia esittäneitä henkilöitä epäillään väärennyksistä. Tapaus siirtyy nyt esitutkinnan valmistuttua Etelä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.


Lisätietoja antaa tapauksen tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Juho Sillanpää, puh. 0295 426 522, juho.sillanpaa(at)raja.fi

Kuva 1: Väärennettyjä koronatestitodistuksia epäillään välitetyn tilauksesta Whatsappin kautta.

Kuva 2: Esitutkinnassa löytynyt lomakepohja, johon voi täyttää itse testattavan nimitiedot. Tämän kaltaisia Word-lomakkeita epäillään käytetyn väärien testitodistusten valmistamiseen.

Raja - tiedote