Hyppää sisältöön

Rajanylitysohjeet matkustajille ja liikenteenharjoittajille Pietarissa pelattavien jalkapallon EM-kisojen aikana

Julkaisuajankohta 10.6.2021 15.33
Tiedote

Terveysturvallisuuden varmistamiseksi valtioneuvosto teki 3.6.2021 päätöksen rajanylitysliikenteen rajoitusten voimassaolon jatkamisesta 7.6.2021 alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 27.6.2021 asti.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Imatran rajanylityspaikka on suljettu henkilöliikenteeltä ja Rajavartiolaitoksen hallintoyksikön päällikön päätöksellä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen aukioloa on rajoitettu siten, että edellä mainitut rajanylityspaikat eivät ole avoinna henkilöliikenteelle klo 21.30–07.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. 

Edellä mainituista pääsääntöisistä aukioloajoista poiketen Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat pidetään avoinna henkilöliikenteelle 16.6. klo 04.00 – 17.6. klo 21.30 ja 21.6. klo 07.00 – 22.6. klo 21.30.

Rajavartiolaitos esittää, että Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta saapuvat linja-autot käyttäisivät rajanylitykseen Vaalimaan rajanylityspaikkaa ja muualta Suomesta saapuvat linja-autot Nuijamaan rajanylityspaikkaa (myös paluuliikenteessä), jolloin liikenne jakautuisi rajanylityspaikoille mahdollisimman tasaisesti. Lisäksi Rajavartiolaitos pyytää useilla ajoneuvoilla liikennöiviä liikenteenharjoittajia huomioimaan aikataulujen porrastamisen niin, että ajoneuvot eivät saapuisi yhtä aikaa rajatarkastukseen. Liikenteenharjoittajia pyydetään myös toimittamaan ennakkoon suunnitelmat matka-aikatauluista (meno-paluu) sille rajanylityspaikalle, jonka kautta suunniteltu matka aiotaan toteuttaa. Edellä mainituilla toimenpiteillä vältetään rajanylityspaikkojen ruuhkautuminen ja varmistetaan turvalliset ja sujuvat rajatarkastukset terveysturvallisuus huomioiden.

Mahdolliset yhteydenotot ja lisätiedot rajanylityksiin liittyen voi osoittaa Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille: 

Vaalimaan rajatarkastusasema: [email protected]
Nuijamaan rajatarkastusasema: [email protected]

Kauttakulku Suomen kautta

EM-kisoihin Pietariin matkustavien muissa EU- tai Schengen-valtioissa asuvien muiden kuin Suomen kansalaisten on huomioitava, että vapaa-ajan matkustamiseen liittyen kauttakulku Suomen kautta kisoihin tai takaisin asuinmaahan ei ole heille sallittua muutoin kuin lentoliikenteessä. 

Terveystarkastus maahantulon yhteydessä

Rajavartiolaitos muistuttaa matkustajia huomioimaan ja noudattamaan terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia. Matkustajia pyydetään selvittämään ajantasaiset ohjeistukset ennen matkalle lähtöä. Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuustoimista ja -ohjeista, mm. karanteeneista ja koronatestauksista, vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL): Matkustaminen ja koronaviruspandemia - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Matkustajien tulee varautua siihen, että maahan saapuessa rajatarkastus- ja terveysturvallisuustoimenpiteisiin voi mennä normaalia enemmän aikaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on määrännyt tartuntatautilain 16 §:n nojalla kaikki toimialueensa rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan välittömästi maahantulon jälkeen sosiaali- ja terveyspiirien (Eksoten ja Kymsote) järjestämään terveystarkastukseen yleisvaarallisen COVID-19-tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Määräys ei koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään. 

Pakolliseen terveystarkastukseen kuuluu Tartuntatautilain 22§:n mukaisten henkilö- ja yhteystietojen antaminen sekä koronavirustesti (1. testi).
 
Koronavirustestiä ei tarvitse ottaa henkilöiltä, joilla on 

  • esittää negatiivinen tulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä (PCR-testi) tai 
  • luotettava todistus sairastetusta covid-19-infektiosta (jos sairaudesta on alle kuusi kuukautta aikaa.)
  • tai joka on vuonna 2008 tai myöhemmin syntynyt.

Suositeltavaa oman terveysturvallisuuden vuoksi on kirjautua Finentry-palveluun jo ennen matkaa ja varata sitä kautta aika koronatestaukseen 72h Suomeen saapumisen jälkeen (2. testi). Ajanvarauksen voi tehdä etukäteen tämän linkin kautta: Etusivu - Finentry.  Negatiivinen testitulos toisesta testistä lyhentää omaehtoisen karanteenin aikaa (14 vrk > 3 vrk). Karanteeniaikana tulee välttää ihmiskontakteja.  
 
Sosiaali- ja terveyspiirit ovat pyytäneet dokumenttien tarkastustehtäviin virka-apua Kaakkois-Suomen rajavartiostolta. Mikäli dokumenteissa on puutteita, rajatarkastajat ohjaavat kyseisen maahantulijan terveysneuvontapisteelle.

Mahdolliset yhteydenotot ja lisätiedot terveysturvallisuustoimenpiteistä:

EKSOTE (Nuijamaan rajanylityspaikka):    
Virpi Aralinna 044 791 5525 (ensisijaisesti)
Kristiina Kapulainen 040 6511791

KYMSOTE (Vaalimaan rajanylityspaikka):
Tuomas Haltsonen 040 489 8585

Raja - tiedote