Hyppää sisältöön

Kuukausikatsaus Lapin rajavartioston toimintaan – syyskuu 2021

14.10.2021 16.35
Tiedote

Syyskuun tehtävissä näkyivät edelleen metsästyskausi ja ruskamatkailu.

Syyskuussa metsästyskausi ja ruskamatkailu toivat paljon liikkujia itärajalla rajavyöhykkeelle ja sen lähelle, mikä aiheutti useita rajatapahtumia. Lapin rajavartiosto valvoi rajaturvallisuustehtävien lisäksi syyskuussa metsästystä sekä omana toimintana että yhteistoiminnassa Poliisin kanssa. 

- Hirvenpyynnin aikana metsästyskoiria on ollut rajavyöhykkeellä viikoittain kymmenkunta ja osa koirista on harhautunut jopa Venäjän puolelle, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen sanoo. 

- Metsästäjien on edelleen hyvä huomioida metsästyksen järjestelyissä, että näin ei pääsisi käymään. Suomen ja Venäjän välisen rajajärjestyssopimuksen mukaisesti kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset on pyrittävä estämään molemmin puolin, Kurvinen jatkaa.

Kaikista Venäjän puolelta palanneista koirista tulee omistajan ilmoittaa Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkäri myös määrää mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Jos koira katoaa lähellä valtakunnanrajaa, asiasta on hyvä ilmoittaa Lapin rajavartioston johtokeskukseen, puh. 0295 412 510.

Rajanylitysliikenne itärajalla ja Lapin lentoasemilla

Lapin rajavartiosto antoi syyskuussa edelleen virka-apua terveysviranomaisille sekä länsi- että pohjoisrajalla liittyen koronatoimiin.

Ulkorajoja koskeva lentoliikenne on rajoittunut yksittäisiin lentoihin Rovaniemen ja Ivalon lentoasemille. Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla liikenne on edelleen pysynyt vähäisenä.

- Terveysviranomaisille annettavan virka-avun lisäksi olemme kääntäneet katseen myös tulevan lentosesongin turvallisten ja sujuvien rajatarkastusten toteuttamiseksi Lapin lentoasemilla, Kurvinen kertoo.

Lapin rajavartiosto Raja - tiedote