Hyppää sisältöön

Katsaus Kainuun rajavartioston toimintaan toukokuussa 2021

4.6.2021 13.43
Tiedote

Rajatilanne säilyi toukokuun aikana Kainuussa ja Koillismaalla vakaana. Sisärajavalvonnan tehtävien tukemista Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla jatkettiin edelleen toukokuussa. Rajavartiosto tukee Kainuun ja Kuusamon terveysviranomaisia PSAVI:n määräämien pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa rajanylityspaikoilla. Rajanylitysliikenne laski edelleen, osin myös kelirikosta johtuen ja koostui pääosin raskaasta liikenteestä. Harvaan asutun alueen turvallisuustehtäviin liittyen kansalaisilta tuli kaksi havaintoa sodanaikaisiin käsikranaatteihin liittyen. Kranaatit on Puolustusvoimien toimesta raivattu pois maastosta. 

Rajaliikenne

Kainuun rajavartioston valvomien ulkorajanylityspaikkojen kautta matkusti toukokuussa rajaliikenteen rajoituksista johtuen 2 917 (2019/4: 33 928) henkilöä, mikä oli noin 91 % vähemmän kuin vuoden 2019 toukokuussa. Rajanylittäjistä matkusti Vartiuksen rajanylityspaikan kautta 2 822 (2019/4: 29 879) ja Kuusamon rajanylityspaikan kautta 95 (2019/4: 4 049) henkilöä. Lisäksi Kuusamon ja Kajaanin lentoasemien kautta saapui matkustajina yhteensä kuusi henkilöä. 

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa ja Vartiuksen rajanylityspaikan aukiolo henkilöliikenteelle on toistaiseksi rajoitettua. Vartiuksen rajanylityspaikka on avoinna päivittäin henkilöliikenteelle kello 8.00 – 19.00 välisenä aikana. Aukioloajan rajoitus ei koske tavaraliikennettä eikä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen rajoitetun aukioloajan ulkopuolella.

Kuusamon rajanylityspaikan aukioloaikoihin liittyvät rajoitukset ovat päättyneet 30.5.2021 ja nyt kesäaikaan ylityspaikka on avoinna päivittäin kello 9.00-20.00.

Rajavartiosto tuki Kainuun SOTE:a pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa Vartiuksen rajanylityspaikalla. Neljä henkilöä luopui rajanylitysaikeista COVID19-pikatestin jälkeen. Kuusamon rajanylityspaikalta henkilöliikenteen matkustajat ohjattiin koronatestiin Kuusamon terveyskeskukseen.

Rikkomuksia ja rikoksia

Toukokuun aikana Kainuun rajavartiosto paljasti kaksi epäiltyä rikosta ja rikkomusta. Toinen tapauksista oli lievä valtionrajarikos ja toinen luonnonvararikos. 

Vartiuksen rajanylityspaikalla tehtiin toukokuun aikana yksi pääsyn epääminen. Henkilön epäillään hankkivan tuloja epärehellisin keinoin.

Harvaan asutun alueen turvallisuustehtävät

Kainuun rajavartiosto osallistui toukokuun aikana kolmelle harvaan asutun alueen pelastustehtävälle. Tehtävät liittyivät maasto- sekä rakennuspalotehtäviin sekä henkilön pelastamiseen vedestä. Lisäksi rajavartioston partiot tarkastivat Kuhmossa kaksi kansalaisten löytämää sodanaikaista käsikranaattia. Tiedot välitettiin Puolustusvoimille ja heidän toimesta kohteet on raivattu pois maastosta. Lisäksi rajavartiosto osallistui yhdessä Poliisin ja Tullin kanssa raskaanliikenteen valvontaan VT5:lla.

Puolustusvoimain lippujuhlapäivän 4.6. mitalit

Tasavallan presidentti on myöntänyt Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4.6.2021 Kainuun rajavartioston ja Rajavartiolaitoksen Kajaanin palveluryhmien henkilöstölle Suomen Leijonan ja Suomen Valkoisen Ruusun ansiomerkkejä:

Suomen Leijonan ritarimerkki
Kapteeni Mauri Nygård

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi
Yliluutnantti Jouni Remes
Yliluutnantti Antti Salo

Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan mitali
Vanhempi rajavartija Mikko Heikkinen
Vanhempi rajavartija Hannu Juuma
Vanhempi rajavartija Asmo Karppinen
Vanhempi rajavartija Mika Kyllönen
Vanhempi rajavartija Jorma Kähkönen
Vanhempi rajavartija Matti Pulkkinen


Lisätietoja: Luutnantti Antti Paukkeri puh +358 295 424 000 (vaihde)

Raja - tiedote