Katsaus Kainuun rajavartioston toimintaan huhtikuussa 2021

4.5.2021 11.03
Tiedote

Huhtikuu oli Kainuun rajavartioston valvomalla rajaosuudella rauhallinen ja rajatilanne säilyi vakaana. Sisärajavalvonnan tuki pohjoisessa ja terveysviranomaisten tuki rajanylityspaikoilla jatkuivat. Korona näkyi myös rajanylitysliikenteen määrissä.

Huhtikuu oli Kainuun rajavartioston valvomalla rajaosuudella rauhallinen ja myös rajatilanne säilyi vakaana. Sisärajavalvonnan tehtävien tukemista Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla jatkettiin myös huhtikuussa. Rajavartiosto on tukenut Kainuun ja Kuusamon terveysviranomaisia PSAVI:n määräämien pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa rajanylityspaikoilla 2.4.2021 alkaen. Rajanylitysliikenne säilyi edelleen vähäisenä ja koostui pääosin raskaasta liikenteestä. Harvaan asutun alueen turvallisuustehtävissä Kainuun rajavartioston partiot osallistuivat mm. rakennuspalojen sammutustehtäviin.

Rajaliikenne

Kainuun rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen kautta matkusti huhtikuussa rajaliikenteen rajoituksista johtuen 4 275 (2019/4: 34 581) henkilöä, mikä oli noin 87 % vähemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Rajanylittäjistä matkusti Vartiuksen rajanylityspaikan kautta 3 991 (2019/4: 30 575) ja Kuusamon rajanylityspaikan kautta 284 (2019/4: 4 006) henkilöä. Lisäksi Kuusamon lentoaseman kautta saapui yksi pienkone, jossa matkustajina oli neljä henkilöä. Matkustajat ohjattiin koronatestiin Kuusamon terveyskeskukseen.  Kajaanin lentoasemalla ei ollut rajaliikennettä huhtikuun aikana.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa ja Vartiuksen rajanylityspaikan aukiolo henkilöliikenteelle on toistaiseksi rajoitettua. Vartiuksen rajanylityspaikka on avoinna päivittäin henkilöliikenteelle kello 8.00 – 19.00 välisenä aikana. Aukioloajan rajoitus ei koske tavaraliikennettä eikä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen rajoitetun aukioloajan ulkopuolella.

Kuusamon rajanylityspaikan aukioloa rajoitetaan kelirikon johdosta 1.5.-30.5.2021 välisellä ajalla. Asiasta on sovittu Kainuun ja Kalevalan alueiden rajavaltuutettujen välillä. Kuusamon Kortesalmella sijaitseva Kuusamon rajanylityspaikka on auki ajalla 1.5.2021-30.5.2021 arkipäivisin (maanantai – perjantai) klo 09.00-16.00. Viikonloppuisin (lauantai – sunnuntai) Kuusamon rajanylityspaikka on suljettu kaikelta liikenteeltä.

Rajavartiosto tuki Kainuun SOTE:a pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa Vartiuksen rajanylityspaikalla. Kaksi henkilöä luopui rajanylitysaikeista COVID19-pikatestin jälkeen. Kuusamon rajanylityspaikalta henkilöliikenteen matkustajat ohjattiin koronatestiin Kuusamon terveyskeskukseen.

Rikkomuksia ja rikoksia

Huhtikuun aikana Kainuun rajavartiosto paljasti yhteensä neljä epäiltyä rikosta ja rikkomusta. Yksi tapauksista on valtionrajarikos, yksi lievä valtionrajarikos ja kaksi kalastukseen liittyvää rikkomusta. 

Harvaan asutun alueen turvallisuustehtävät

Kainuun rajavartiosto osallistui huhtikuun aikana kuudelle harvaan asutun alueen pelastustehtävälle, joista kolme olivat rakennuspalojen sammutustehtäviä, kaksi henkilön pelastamiseen liittyviä tehtäviä ja yksi tieliikenneonnettomuuteen liittyvä tehtävä. Lisäksi rajavartiosto suoritti kalastuksen valvontaa Kuusamossa sekä metsästyksen valvontaa Suomussalmella yhteistyössä erätarkastajan kanssa.

Raja - tiedote