Hyppää sisältöön

Katsaus Kainuun rajavartioston toimintaan elokuussa 2021

7.9.2021 15.17
Tiedote

Rajatilanne säilyi vakaana ja rajaylitysliikenne vähäisenä, tuki terveysviranomaisille jatkui. Viranomaisten yhteispartiointia suoritettiin Kainuun rajavartioston alueella metsästyksen valvontaan liittyen.

Rajatilanne säilyi elokuun aikana Kainuussa ja Koillismaalla vakaana. Länsi-Suomen merivartioston suorittamaa virka-apua terveysviranomaisille tuettiin edelleen Ruotsin vastaisella rajalla.  Lisäksi rajavartioston tuki Kainuun ja Kuusamon terveysviranomaisille PSAVI:n määräämien pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa jatkui rajanylityspaikoilla. Rajanylitysliikenne säilyi edelleen vähäisenä. Viranomaisten yhteispartiointia suoritettiin Kainuun rajavartioston alueella metsästyksen valvontaan liittyen. Rajatöitä on myös tehty runsaasti kesän myrskyjen aiheuttamien puunkaatojen seurauksena raja-alueilla.

Rajaliikenne

Kainuun rajavartioston valvomien ulkorajanylityspaikkojen kautta matkusti elokuussa rajaliikenteen rajoituksista johtuen 5 377 (2019/8: 41 698) henkilöä, mikä oli noin 87 % vähemmän kuin vuoden 2019 elokuussa. Rajanylittäjistä matkusti Vartiuksen rajanylityspaikan kautta 5 229 (2019/8: 36 666) ja Kuusamon rajanylityspaikan kautta 148 (2019/8: 5 032) henkilöä.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa ja Vartiuksen rajanylityspaikan aukiolo henkilöliikenteelle on toistaiseksi rajoitettua. Vartiuksen rajanylityspaikka on avoinna päivittäin henkilöliikenteelle kello 8.00 – 19.00 välisenä aikana. Aukioloajan rajoitus ei koske tavaraliikennettä eikä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen rajoitetun aukioloajan ulkopuolella.

Rajavartiosto tuki Kainuun SOTE:a pakollisten terveystarkastusten toimeenpanossa Vartiuksen rajanylityspaikalla. Kuusamon rajanylityspaikalta henkilöliikenteen matkustajat ohjattiin koronatestiin Kuusamon terveyskeskukseen.

Rikkomuksia ja rikoksia

Elokuun aikana Kainuun rajavartiosto paljasti yhteensä neljä epäiltyä rikosta tai rikkomusta. Kahdessa tapauksista oli kyse metsästysrikoksista, yksi tapaus oli lievä valtionrajarikos ja yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Harvaan asutun alueen turvallisuustehtävät

Kainuun rajavartiosto osallistui elokuun aikana kuuteen harvaan asutun alueen turvallisuustehtävään. Tehtävät liittyivät rakennus- ja maastopalotehtäviin, kadonneen henkilön etsintään, ensivastetehtäviin sekä tieliikenneonnettomuuden avustustehtäviin.

 

Lisätietoja: Luutnantti Juuso Högblom, puh +358 295 424 000 (vaihde)