Hyppää sisältöön

Imatran pelkolan ratapiha kehittyy

Julkaisuajankohta 27.12.2021 15.24
Tiedote

Itärajan rajanylityspaikkojen kehittämiseksi on toteutettu vuosina 2019 - 2021 EU:n komission rahoittamia hankkeita. Osana ENI-CBC-hanketta (European Neighbourhood Instrument, Cross Border Cooperation) Imatran Pelkolan ratapihalle on valmistunut lokakuun lopussa junaannousulaituri viranomaistoimia varten sekä alueen turva-aitaus.

Hankkeen toimenpiteillä luodaan valmiudet mahdollisesti lisääntyvän tavaraliikenteen tarkastuksin ja parannetaan junaliikenteen valvontaa Schengenin rajasäännöstön suositusten mukaisesti. Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu myös mahdollinen rautatierajanylityspaikan kansainvälistäminen sekä mahdollinen henkilöjunaliikenteen käynnistyminen myöhemmässä vaiheessa.

Alueen sähkötyöt valmistuvat lähipäivinä ja sen jälkeen alkavat kameravalvonnan asennustyöt. Junaannousulaiturin viimeistelytyöt, joita ei voida enää tänä syksynä tehdä, toteutetaan keväällä 2022, kuten mm. alueen siistiminen.

ENI-CBC-hankkeiden tarkoituksena on parantaa sujuvuutta ja turvallisuutta Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla. EU:n komissio myönsi rajat ylittävän yhteistyön rahoituksen ENI-CBC-rahoitusohjelmasta.

Imatran rajanylityspaikka palvelee sekä maantie- että rautatieliikennettä. Hankkeen yhteydessä on siirretty tax free -palautuspiste uuteen paikkaan ja siirron myötä otetaan käyttöön myös uusi raskaanliikenteen ajokaista. Se yhdistyy suoraan Venäjän puolella valmiina olevaan kaistaan. 

ENI-CBC-hankkeita, joihin Rajavartiolaitos osallistuu, on itärajalla Raja-Joosepissa, Vartiuksessa, Imatralla, Vainikkalassa ja Kotkan satamassa. 


Lisätietoja tarvittaessa

kapteeni Antti Vahe puh. 029 54 227 01 
majuri Simo Purmonen puh. 029 54 211 92
 

Kaakkois-Suomen rajavartiosto Raja - tiedote