Ihmepelastus Atlantilla 50 vuotta sitten
Tänään 28.12.2020 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun USA:n rannikkovartiosto pelasti 31 suomalaista merimiestä merihädästä Pohjois-Atlantilla.
Mitä silloin 50 vuotta sitten oikein tapahtui?
Suomalainen tankkilaiva M/t Ragny seilasi jouluna 1970 Pohjois-Atlantilla kohti Trondheimiä. Merenkäynti alueella voimistui nopeasti. Tapaninpäivän iltana meri näytti jo voimaansa, ja laivan radiosähköttäjä Jarmo Tuuva harkitsikin menisikö lainkaan syömään. Hän päätti kuitenkin mennä.
Ruokailun aikana sähköt katkesivat. Tuuva yritti vielä siirtyä keskilaivassa olevaan radiohyttiin, mutta pimeys ja kannella vellonut vesi esti siirtymisen.
Palattuaan peräosaan Tuuva ja muut siellä olleet ymmärsivät tilanteen; M/t Ragny oli katkennut myrskyssä ja aluksen koko keulaosa oli poissa.
Aluksen perässä oli pelastusveneradio, jota Tuuva ryhtyi nopeasti valmistelemaan ja yritti viritellä eri paikkoihin sen tarvitsemaa antennia. Hän oli ainoa mies laivalla, joka osasi kutsua käyttää pelastusveneradiota. Onneksi hän oli katkeamishetkellä laivan peräosassa sijainneessa messissä, eikä jättänyt ruokailua väliin, kuten oli alun perin ajatellut.
Samaan aikaan Ragnyn moottorimies Seppo Röntynen oli aluksen ahterissa pumppaamassa höyrykäyttöisillä pilssipumpuilla vettä pois. Välillä hän oli siellä yksin pitkiä aikoja, ja aina kun aallokossa perä vajosi ja lisää vettä tuli sisään, hän jännittyneenä toivoi, että nouse – nouse, äläkä vajoa kokonaan veden alle. Kun vedentulo lakkasi oli vuorossa jälleen kovaa pumppausta sisään tulevan veden poistamiseksi. Pumpatessaan Röntynen ehti toivoa, että edessä vapiseva laipio kestäisi siihen iskevien aaltojen voiman.
Radiosähköttäjä Tuuva morsetti hätäkutsua 18 tuntia ennen vastauksen saamista ja kaksi muuta miehistön jäsentä veivasi raskailla kammilla virtaa radioon. Viimein USA:n rannikkovartiosto sai hätäkutsun ja rannikkovartioston vartiolaiva Escanaba saapui vihdoin paikalle 28.12.1970. Escanaba onnistui pelastamaan haastavissa olosuhteissa Ragnyn peräosaan jääneet 31 merimiestä.
Länsi-Suomen merivartiosto halusi huomioida vuosipäivän lähestyessä M/T Ragnyn miehistöön kuuluneita henkilöitä ja kutsui radiosähköttäjä Jarmo Tuuvan ja moottorimies Seppo Röntysen vierailulle merivartioston esikuntaan. Heille esiteltiin merivartioston meripelastuskeskuksen nykyaikaisia johtamisjärjestelmiä sekä merivartioston järjestelyjä onnettomuustilanteissa toimimisessa. Vierailun yhteydessä Tuuvalle ja Röntyselle esiteltiin myös tänään käytössä olevia radiopäivystysjärjestelyjä, joiden käytön osaaminen kuuluu vieläkin merivartioston henkilöstön keskeisiin osaamisvelvoitteisiin.
Sekä Tuuva että Röntynen kuvasivat M/t Ragnyn pelastusoperaatiossa rannikkovartioston toimintaa erittäin ammattimaiseksi ja kaikista toimista kuvastui mittavan kokemuksen myötä luodut turvalliset toimintatavat. Heidän mukaansa merenkulkijat tuntevat äärimmäisen suurta luottamusta merivartioston ammattilaisten toimintaan. Tuuva ja Röntynen korostivat kokemuksensa perusteella USA:n rannikkovartioston vartiolaiva Escanaban päällikön vahvan johtamisotteen keskeistä merkitystä Ragnyn pelastusoperaatiossa. Tuuva halusi vielä korostaa, että ehkä kaikki nykyaikaiset merenkulkijat eivät ymmärrä, kuinka tärkeää on, että merivartiostossa on edelleen vahva osaaminen myös perinteisempien radioviestitysjärjestelmien ylläpitämiselle, kun aina ei matkapuhelimella saada yhteyttä.
Tuuvan oli alun perin tarkoitus mennä Tronheimista suoraa kotiin ja vihille, joka sitten vähän lykkääntyi, mutta toteutui hieman myöhässä.
Meripelastuksesta vastaavana viranomaisena merivartiosto on erityisen kiitollinen Tuuvan, Röntysen sekä muiden onnettomuudessa pelastuneiden vahvasta ammattitaidosta ja neuvokkuudesta vakavassa tilanteessa. Huomionosoituksena 50 vuoden takaisesta erinomaisesta toiminnasta haastavissa olosuhteissa merivartioston komentaja, kommodori Marko Tuominen luovutti koko miehistölle muistoksi kehystetyn kuvan M/t Ragnysta.
Forum Marinumissa Turussa on 11.1.2021 saakka esillä näyttely ”Merenkulkijan joulu- Ihmepelastus Atlantilla”, jossa muistetaan tätä 50 vuoden takaista onnettomuutta.