Ennakoimalla voi välttää vaaroja Lapin nopeastikin muuttuvissa olosuhteissa - Itärajan rajavyöhykkeelle voi mennä vain luvan kanssa

8.4.2021 14.22
Tiedote

Juuri nyt on maastossa liikkumisen sesonkiaika Lapissa, ja talviset kelit ovat siihen myös tänä vuonna myötäiset. Kelkkailtaessa tai muuten liikuttaessa itärajalla lähellä rajavyöhykettä, on hyvä muistaa rajavyöhykkeellä kulkemisen luvanvaraisuus. Esimerkiksi Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykkeellä. Rajavyöhyke on merkitty maastoon muun muassa rajavyöhyketauluilla, puihin kiinnitetyillä keltaisilla merkeillä tai puomeilla.


- Itärajan läheisyydessä liikuttaessa tulee muistaa, että rajavyöhykkeelle meneminen vaatii aina luvan. Luvatta rajavyöhykkeellä liikkuminen on rangaistavaa, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Janne Kurvinen toteaa.

Rajavyöhykelupa voidaan myöntää, jos siihen on esimerkiksi asumisesta, elinkeinosta tai harrastuksesta johtuva hyväksyttävä syy eikä luvassa annetun oikeuden käyttäminen vaaranna rajajärjestystä tai rajaturvallisuuden ylläpitämistä.

Rajavyöhykelupaa voi hakea sähköisesti. Ohjeet löytyvät Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta: https://raja.fi/rajavyohykelupa. 


Maastoon vain asianmukaisilla varusteilla ja välineillä


Liikkujien on hyvä varautua kelien nopeisiin muutoksiin Lapin tuntureilla ja muuallakin maastossa.

- Keliolosuhteet saattavat muuttua hyvinkin nopeasti tunturissa ollessa, mikä voi vaikeuttaa etenemistä ja johtaa eksymiseen kokeneemmankin kulkijan, saatika sitten ensimmäistä kertaa tunturiin vaeltamaan lähteneen, apulaiskomentaja Kurvinen muistuttaa.

Jotta liikkuminen maastossa olisi mahdollisimman turvallista, kannattaa muistaa varautuminen ja lähteä liikkeelle vain asianmukaisilla varusteilla ja välineillä sekä maltilla varustettuna. On hyvä myös ottaa selvää, onko aiotulle alueelle annettu esimerkiksi lumivyöryvaroitus sekä pitää läheiset tietoisena omasta liikkumisesta ja suunnitelmista.

- Lisäksi on hyvä arvioida rehellisesti omat taidot ja kyvyt. Aamun auringonpaiste Käsivarren tunturialueella ei aina ole tae iltapäivän olosuhteista, joten retket maastoon kannattaakin suunnitella huolellisesti. Huonot olosuhteet vaikeuttavat myös viranomaisten toimintaa mahdollisessa etsintä- ja pelastustilanteessa, joten apua voi joutua odottamaan pitkäänkin, apulaiskomentaja Kurvinen sanoo.

Raja - tiedote