Hyppää sisältöön

Juhannus vesillä – järki päässä ja maltti mukana

Julkaisuajankohta 22.6.2022 9.38
Tiedote
Merivartija suorittamassa vesiliikenteenvalvontaa.

Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena ja varmistavat veneilijöiden turvallisuutta merellä. Tärkeintä on veneilijöiden oma vastuullinen toiminta, joka korostuu merellä liikkumisen turvatekijänä. Haluamme muistuttaa muutamasta tärkeästä asiasta veneilyturvallisuuteen liittyen:

Ennen vesille lähtöä

Tarkasta sääennuste ja suunnittele reittisi. Huolehdi, että joku maissa tietää veneilyreittisi ja suunnitellun paluuajan, sekä muista ilmoittaa mahdollisista matkan varrella tulevista muutoksista.

Pidä vene ja sen varusteet huollettuina. Varmista, että polttoainetta on riittävästi, myös varakanisteri tulisi olla mukana. Veneessä on hyvä olla mukana myös toimiva ja tarkastettu sammutin, vaikka laki ei sitä aivan kaikkiin veneisiin vaadikaan. 

Älypuhelimeen kannattaa ladata valmiiksi 112 Suomi -sovellus, jonka kautta hälytysnumeroon soittaessa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti viranomaisille ja avunsaanti nopeutuu. Huolehdi, että puhelimessasi on akkua ja että se säilyy kuivana, mikäli joudut veden varaan. 

Hukkumiseen johtavassa vesiliikenneonnettomuudessa on usein ollut osallisena alkoholi. Älä siis nauti alkoholia ennen vesille lähtöä ja pidä korkki kiinni myös veneillessä. 

Veneillessä

Muista pelastusliivit. On elintärkeää huolehtia, että jokaisella veneessä olijalla on päällään asianmukaiset pelastusliivit - ne pelastavat ainoastaan päälle puettuina.

Muista, että et ole vesillä yksin. Hyvien merimiestapojen noudattaminen, ennakointi ja tilanteiden mukainen reagointi varmistavat rauhallisen ja turvallisen juhannuksen myös muille vesilläliikkujille. 

Varmista, että tiedät itse sijaintisi koko ajan. Navigoi myös perinteisellä paperikartalla, jotta et joudu pulaan, jos elektroninen navigointilaitteesi pettää.

Hätätilanteessa

Mikäli joudut hätätilanteeseen vesillä, soita meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000, mieluiten aiemmin lataamasi 112 Suomi-sovelluksen kautta. Pysy rauhallisena ja toimi meripelastuskeskuksen ohjeiden mukaan. 

Merivartiostot toivottavat kaikille vesilläliikkujille turvallista keskikesän juhlaa!
 

Raja - tiedote